Víno J. Stávek - Tramín Qvevri 2019 0,75l

Kód: 755
Novinka
Neohodnoceno
460 Kč / ks
Skladem
Můžeme doručit do:
22.11.2024

Qvevri je hliněná nádoba ve tvaru amfory a pochazí z Gruzie. Byla vyrobena z hlíny z oblasti Kachetie a zde také vypálena. Tamější půda obsahuje vyšší množství stříbra, které působí asepticky a víno je proto více chráněno proti různým negativním mikrobiálním nepravostem. Další pevnost a ochranu vínu dodávají přirozené antioxidanty, které se uvolňují v průběhu kvašení a následného několikaměsíčního ležení vína na slupkách a pecičkách.

Barva: bílé víno
Styl: suché Qvevri
Odrůda: Tramín
Ročník: 2019
Alkohol: 12%
Teplota servírování: 9 - 10°C
Objem: 0.75l
Země původu: ČR
Oblast: Morava
Podoblast: Velkopavlovicko
Rozvoz vina

Rychlé dodání

Rozvoz vina

Doprava zdarma

Rozvoz vina

Jsme tu pro vás
Po - Pá 8:00-20:00

Rozvoz vina

Pouze kvalitní vína

Detailní popis produktu

Popis produktu není dostupný

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Hmotnost: 1.5 kg
Barva: Bílé víno
Styl: Suché, Středně plné
Odrůda: Tramín červený
Země původu: Česká republika
Oblast: Morava

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Historie vinařství VÍNO J. STÁVEK je tak nádherně hřejivě lidsky sepsána na jejich oficiálních stránkách, že by byla škoda ji jakkoli upravovat, a tak jsme si ji vypůjčili tak jak je. Časy minulé jsou již dávno pryč, ale kdo by je nechtěl alespoň na chvílí zažít? …

Vinařská tradice v rodině Kopřivů měla již tehdy hlubokou historii. František Kopřiva byl ale ve dvacátých letech dvacátého století v okolí obzvlášť vyhlášeným vinařem a hostinským (také starostou a předsedou místního Sokola). Jeho vína se dodávala na stoly měšťanů pražských, ale například také do Vídně. Pradědeček František dal také základ rustikálnímu cuvée Karmazín. Hosté se ke Kopřivům sjížděli nejen za výborným vínem, ale také kvůli vynikající kuchyni prababičky Marie Kopřivové. V roce 1913 se Františkovi a Marii narodil syn Boleslav Kopřiva, který o VINAŘSKÝ DVŮR a vinaření pečoval dál. Ve stejném roce se na druhém konci obce Němčiček narodil v rodině prostého viničního dělníka Josef Stávek.

Jožka STÁVEK byl malým vinařem, ale o to více společenským a veselejším člověkem. Ostatně jeho šibalsky dlouho zatajovaným receptem je cuvée Dědova večerka. Během svého života vychoval tři syny, tři dcery a dvanáct vnoučat, kteří se téměř všichni v dnešní době vinařstvím zabývají. Jožkův syn Jaroslav STÁVEK se přiženil právě do rodiny Kopřivů a vinaření na VINAŘSKÉM DVOŘE převzal. Z jeho vinaření vyplynulo cuvée Áčko, které odráží styl jeho oblíbených vín. Momentálně VINAŘSKÝ DVŮR vede čtvrtou generací Jaroslavův nejmladší syn Jan STÁVEK. V roce 2013, na stoleté výročí narození dědečka Boleslava Kopřivy a dědečka Josefa STÁVKA, se vinařství přejmenovává z názvu VINAŘSKÝ DVŮR na VÍNO J. STÁVEK.

Profil Ing. Jana Stávka Ph.D., který vede vinařství v dnešní době už na vás možná nedýchne takovou touhou po starých časech, ale není o nic méně zajímavý a působivý. Tento věčně veselý chlapík opravdu ví, co děla …

Vzhledem k tomu, že byla pro Jana práce ve vinici a ve sklepě za mlada příliš všední, nevydal se po absolvování Gymnázia v Hustopečích hned na studium Vinařství. Prvně graduoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci z oboru Ekochemie. Studium výroby vína zahájil až po několika sklizních samostatného vinaření. Zájem o technologie vína byl natolik hluboký, že po získání červeného inženýrského diplomu získal po sepsání disertační práce také doktorský titul. Během studia vyjížděl na četné vinařské stáže do zahraničí (Německo, Rakousko, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Madeira, Kypr, Moldávie, Brazílie, Austrálie).

Své získané teoretické znalosti a praktické poznatky nyní sdílí se studenty jako lektor na Vinařské akademii ve Valticích, Národním vinařském centru a také České zemědělské univerzitě v Praze. Je autor několika knih o víně (Portské a ostatní fortifikovaná vína, Degustační příručka, Rosé, Vinařská technologie.). Je držitelem senzorických zkoušek (zasedá na mezinárodních soutěžích za ČR) a soudním znalcem.

Je externím enologem v několika moravských vinařstvích, ale především udává směr a styl rodinnému vinařství VÍNO J. STÁVEK, ve kterém se BAVÍ VÍNEM. V roce 2020 se stal Enologem roku ČR.stávek logo