Champagne
Aby se víno mohlo nazývat šampaňským, nestačí, že šumí. Musí pocházet z oblasti Champagne na severovýchodě Francie. Bylo by samozřejmě přehnané tvrdit, že každé šampaňské je lepší než jakékoli jiné šumivé víno. Nejkvalitnější šampaňské se však pyšní spojením svěžesti, bohatosti, jemnosti a mírně stimulující nuance, kterou neucítíte v žádném jiném šumivém víně.
Kraj Champagne s velmi příznivými půdními a klimatickými poměry se rozprostírá pouhých 145km na severovýchod od Paříže. V jeho srdci leží pásmo nevysokých kopců zvedajících se z křídové plošiny, přetnuté řekou Marne. Oblast Champagne má 34 000ha vinic a vše je osázeno, proto se plánuje rozšířit tento region až o dalších 40 obcí.
Champagne se vyrábí metodou, která se nazývá - Méthode Champenoise, tedy druhotným kvašením v lahvi. Podle předepsaného minima musí neročníkové champagne zrát minimálně 15 měsíců a ročníkové 36 měsíců, ale většinou je to mnohem déle. Tři hlavní odrůdy - Pinot Noir, (Pinot) Meunier a Chardonnay.
Méthode Champenoise - Tradiční metodou je proces používaný ve francouzské oblasti Champagne k výrobě šampaňského. Je to také metoda používaná v různých francouzských regionech k výrobě šumivých vín, ve Španělsku k výrobě Cava, v Portugalsku k výrobě Espumante a v Itálii k výrobě Franciacorta.
Postup ve výrobě:
- Vendange (Sklizeň) - Sklízí se ručně a cca 100 po kvetení (Kvůli kyselinám)
- Pressage (Lisování) - Tradičně se používá vertikální lis a nebo při moderní výrobě pneumatický lis.
- Bouillage (Primární fermentace) - výroba základního vína
- Assemblage (Míchání) - Míchání různých vín, odrůd, různého stáří (non vintage)
- Tirage (aplikace kvasinek) - liqueur de tirage - roztok vína a cukru
- Prise de Mousse (sekundární fermentace) - ležení na kalech, neročníkové champagne min. 15měsíců, ročníkové min. 36měsíců
- Remuage (Setřásání kalů) - dva způsoby ruční, která trvá déle, 21dní a nebo automatizované v tzv. Gyropalette, která trvá 7 dní.
- Dégorgement (Odstřelení kalů) - Láhve se otočí hrdlem dolu, aby klesl sediment a ten se následně zamrazí a odstřelí
- Dosage (Dosážní likér) - Aplikace dosážního likéru "Liqueur d'expédition" tj. třtinový cukr + víno, to určuje výsledný zbytkový cukr ve vínu.
- Brut nature: obsahují 0–3 g cukru na 1 litr, bez dosage
- Extra brut: 0–6 g cukru na 1 litr
- Brut: do 12 g cukru na 1 litr
- Extra dry: 12 až 17 g cukru na 1 litr
- Sec: 17 až 32 g cukru na 1 litr
- Demi-sec: 32 až 50 g cukru na 1 litr
- Doux: více než 50 g cukru na 1 litr
Jazyk etiket:
- Blanc de Blancs: Champagne vyrobené pouze z odrůdy Chardonnay
- Blanc de Noirs: Champagne vyrobené pouze z modrých odrůd (Pinot Noir, Meunier)
- Cuvée: kupaž, většina šampaňských se sceluje z různých odrůd
- Non-vintage: (NV - Neročníkové) - cuvée z několika ročníků
- Réserve: hojně používaný termín, který ale u šampaňského nemá význam
- Vintage: víno z jediného ročníku
Velikosti lahví:
- 0,100l Huitiéme - Osmina
- 0,187l Quart - Čtvrtina
- 0,375l Demie - Polovina
- 0,50l Medium - Medium
- 0,75l Bouteille - Lahev
- 1,5l Magnum - Magnum
- 3,00l Jéroboam - První vládce Izraele
- 4,50l Réhoboam - Syn Šalamouna
- 6,00l Mathusalem - Příbuzný Noea 969let
- 9,00l Salmanazar - Asyřanský panovník
- 12,00l Balthazar - Regent Babylonský
- 15,00l Nabuchodonosor - Panovník Babylonský
- 18,00l Melchior - Melichar - mudrc
- 25,00l Solomon - Šalomoun - Král Izraele
- 27,00l Primat - primát
- 30,00l Melchizedec - biblická postava - velekněz